FVBUSICOULOUR 15
Iστορικό

Η λειτουργία του Προγράμματος «ΕΠΕΚΕΙΝΑ» - ψυχαναλυτική πράξη χρονολογείται από το 2003 ως αποτέλεσμα της υπηρεσίας μας στην εκπαίδευση/εποπτεία προπτυχιακών και μεταπτυχιακών φοιτητών ψυχολογίας Α.Ε.Ι. ή αποφοίτων ψυχολόγων κατά την πρακτική τους άσκηση στο Κέντρο Κοινωνικής Πρόνοιας Περιφέρειας Αττικής (Κ.Κ.Π.Π.Α., www.kkppa.gr), στα παραρτήματα ΑΜΕΑ και παιδικής προστασίας του ευρύτερου Φορέα (Υπουργείο Εργασίας Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας).

Πρακτική άσκηση στο παράρτημα ΑΜΕΑ/ ιδρυματική περίθαλψη ενηλίκων.

Από το 1992 έχουμε αναλάβει την ευθύνη της ψυχολογικής υποστήριξης ιδρυματικών περιθαλπομένων στον ευρύτερο προνοιακό φορέα. Πρόθεσή μας είναι να συνιστούμε εκεί μέρος ενός εμπεριέχοντος προορισμένου να χωράει/«κρατάει» το περιεχόμενό του, τους ιδρυματικούς περιθαλπόμενους. Πολλοί εξ ’αυτών περιπλανιόνταν συνεχώς και ασκόπως κατά το μοτίβο του homo vagabundus, του περιπλανόμενου Ιουδαίου. (Οι ψυχές περιπλανώνται συνεχώς και ασκόπως μέσα στον ομηρικό ασφοδελλό λειμώνα). Συχνά ήταν «φυγάδες θεόθεν και αλήτες» (έτσι συνέλαβε τη δική του μοίρα-αλλά και την πανανθρώπινη-ο Εμπεδοκλής).

Η περιρρέουσα ατμόσφαιρα διαβίωσης στο Θεραπευτήριο είναι συχνά ζοφερή με πολλές εντάσεις αλλά ταυτόχρονα βουβή, χωρίς το θόρυβο της ζωής (ιδρυματοποίηση). Πρόκειται για τον απόηχο μιας ζωής την οποία σε πολλές περιπτώσεις ξόδεψαν άσκοπα, την ξεπούλησαν ως επιμηθείς και την έκαψαν μέσα στη φωτιά των ασυγκράτητων παθών τους. Είναι οι μηχανισμοί αποτυχίας που είχαν το πάνω χέρι μ’έναν επαναλαμβανόμενο τρόπο έτσι ώστε να γίνεται λόγος για μια αρνητικοποίηση της ζωής τους: «πονηροί και γόητες πλανώντες και πλανόμενοι», (Άγιος Αυγουστίνος «Εξομολογήσεις»).

Τελειόφοιτοι και απόφοιτοι ψυχολόγοι συνομιλούν υποστηρικτικά με τους περιθαλπόμενους, για να τους ξυπνάνε με την παρουσία τους τον τόνο των ενστίκτων της ζωής αλλά και να τους κατευνάζουν ταυτόχρονα. Γίνονται για κάποιο διάστημα οι έξωθεν οργανωτές τους, καθίστανται ο εν δυνάμει «χώρος» να περιέξει τις εσωτερικές τους τρικυμίες τις οποίες δεν κατάφεραν να διευθετήσουν ενδοψυχικά.

Με την παράλληλη βοήθεια της ομαδικής εποπτείας προάγεται η εγκατάσταση της δυαδικής σχέσης : της σχέσης του περιθαλπόμενου με τον ασκούμενο μέσα στον ενδιάμεσο λειτουργικό χώρο ανάμεσά τους. Οι εκπαιδευόμενοι ανακαλύπτουν -μεταξύ πολλών άλλων-ότι ο Λόγος είναι δίσημος συνιστώμενος από έκδηλο και λανθάνον /συμβολικό περιεχόμενο. Παρακολουθούν τότε όχι μόνον την περιγραφική παράθεση των γεγονότων της ζωής των περιθαλπομένων αλλά και τη σημαίνουσα /συνειρμική αξία της ομιλίας τους.

Πρακτική άσκηση στο παράρτημα παιδικής προστασίας (παιδόπολη «Άγιος Ανδρέας»).

Οι ασκούμενοι ψυχολόγοι εντρυφούν στην παροχή υπηρεσιών υποστήριξης σε τρείς ομάδες πληθυσμών: στα φιλοξενούμενα παιδιά, σε άτομα της βιολογικής/φυσικής τους οικογένειας και στους υποψήφιους ανάδοχους γονείς.

Με τη βοήθεια της εποπτείας των εκπαιδευομένων, επιχειρείται η «ανατομία» του φαινομένου του αρχαϊκού/προλεκτικού παιδικού τραύματος, ως εντασσόμενου στο γενικότερο και ζοφερό κεφάλαιο της παιδικής κακοποίησης/παραμέλησης. Μελετάται η αξιολόγηση της ψυχοπαθολογίας των γονιών που κακοποιούν τα παιδιά τους και η διερεύνηση των κινήτρων, πρωτίστως λανθανόντων, των αιτημάτων για αναδοχή.

ΕΥΧΑΡΙΣΤΙΕΣ

Εκφράζουμε την ευγνωμοσύνη προς όλους όσους ευγενικά συμβάλουν στην ωρίμανση του χώρου μας (εγκαταστάσεις του Προγράμματος «ΕΠΕΚΕΙΝΑ») και αναβαθμίζουν την ποιότητα του έργου μας μέσα από την γενναιόδωρη δωρεά βιβλίων, αντικειμένων, έργων τέχνης κ.λ.π.

Κατάλογος δωρητών

  • Εκδόσεις «Θυμάρι»
  • Εκδόσεις Ψυχογιός
  • Αγλαΐα Παύλου Μπακιρτζόγλου
  • Κατερίνα Κορώνη Μπακιρτζόγλου
  • Λεωνίδας Σ. Μπακιρτζόγλου
  • Αριστείδης Πατσόγλου

Σάββας Μπακιρτζόγλου
Ψυχολόγος Κ.Κ.Π.Π.Α-ψυχαναλυτής

 

 
© 2017 Επέκεινα