FVBUSICOULOUR 15
Ψυχανάλυση - Ψυχοθεραπεία

Η ψυχαναλυτική πράξη απευθύνεται σε ανθρώπους οι οποίοι δυσλειτουργούν σ’ έναν ή περισσότερους από τους πυρηνικούς τομείς της ζωής: στις σχέσεις (προσωπικές, οικογενειακές), στη δουλειά (απασχόληση, δημιουργικότητα), στην υγεία.

Ψυχαναλυτική ψυχοθεραπεία / ψυχανάλυση μπορούν να ζητούν άτομα με διαταραχές προσωπικότητας ή συμπεριφοράς και γενικότερα όσοι υποφέρουν από πάσης φύσεως ενδοψυχικές συγκρούσεις, από επίμονες τύψεις και σοβαρό αίσθημα αυτοϋποτίμησης, από γενικευμένο άγχος και ένταση, από κατάθλιψη, από ιδεοληψίες, ψυχαναγκασμούς, υποχονδρία, φοβίες, διαταραχές του ύπνου ή της διατροφής, από συζυγικά προβλήματα, αδιέξοδα στις γονεϊκές σχέσεις ή την επικοινωνία με τα παιδιά, από σεξουαλικές δυσλειτουργίες και διάφορα σωματόμορφα ενοχλήματα.

Η ψυχανάλυση ενδείκνυται επίσης για ανθρώπους οι οποίοι δεν υποφέρουν κατ’ανάγκην από κάποια συμπτωματολογία αλλά διανύουν μια ιδιαίτερα κρίσιμη περίοδο της ζωής τους εξαιτίας σύγχρονων ψυχοτραυματικών γεγονότων όπως δοκιμασίες απώλειας και πένθους, δυσμενείς συγκυρίες πτώχευσης /οικονομικής κατάρρευσης, δοκιμασίες επιθέσεων / βίας, φυσικών καταστροφών κ.λπ. Μπορούν ακόμα να φθάνουν σε ψυχανάλυση άτομα που επιθυμούν να συζητούν και να εμβαθύνουν με τον εξειδικευμένο συνομιλητή τους ερωτήματα, ανησυχίες και προβληματισμούς υπαρξιακής ή άλλης φύσεως.

Βασική προϋπόθεση στην ψυχανάλυση / ψυχαναλυτική ψυχοθεραπεία είναι οι τακτικές συναντήσεις του αναλυόμενου με τον ψυχαναλυτή με μια συγκεκριμένη και προσυμφωνημένη συχνότητα συνεδριών. Η συχνότητα των συναντήσεων εκτιμάται κατά περίπτωση αλλά δε δύναται να είναι μικρότερη από μια φορά εβδομαδιαίως έτσι ώστε να περιφρουρείται η λειτουργική συνέχεια της θεραπείας.

Ο τόπος των συνεδριών είναι στο γραφείο του αναλυτή. Οι δυό τους κάθονται αντικριστά (face en face / face to face) και ο αναλυτής ζητάει από τον αναλυόμενο να ομιλεί ελεύθερα χωρίς λογοκρισία για ότι έρχεται στο νου του.

Στις περιπτώσεις κατά τις οποίες η συχνότητα των συνεδριών υπερβαίνει τις δύο φορές εβδομαδιαίως ο αναλυόμενος μπορεί να είναι ξαπλωμένος στο ντιβάνι οπότε ο αναλυτής τον ακούει καθισμένος πίσω του σε μια πολυθρόνα (κλασσική ψυχανάλυση).

Σε όλες τις περιπτώσεις η παράμετρος του χρόνου συνιστά τον κατεξοχήν αστάθμητο «σύμμαχο» της ψυχαναλυτικής πράξης, στο μέτρο κατά το οποίο οι ασυνείδητες διεργασίες είναι αχρονικές. Δε μπορούμε εκ των προτέρων να γνωρίζουμε τη διάρκεια της ψυχαναλυτικής εργασίας αφού για τον κάθε αναλυόμενο διαφέρει η φύση των προβλημάτων του (συμβάντα του «εδώ και τώρα» και του «εκεί και τότε»). Από την άλλη πλευρά ο αναλυτής χρειάζεται χρόνο ώστε να μπορεί να κατανοεί ολοένα περισσότερο και σε βάθος το έκδηλο και λανθάνον περιεχόμενο του λόγου του ασθενούς του για να μπορεί να τον βοηθά.

Οι ατομικές συνεδρίες λαμβάνουν χώρα είτε στην Αθήνα (υποκατάστημα) είτε στη Βούλα (κεντρικό γραφείο).

Ο Σάββας Μπακιρτζόγλου από το 1992 έχει την ευθύνη της ψυχολογικής υποστήριξης περιθαλπομένων και εργαζομένων στο Κέντρο Κοινωνικής Πρόνοιας Περιφέρειας Αττικής (Κ.Κ.Π.Π.Α, παράρτημα Α.Μ.ΕΑ Ανατολικής Αθήνας και παιδόπολη «Άγιος Ανδρέας», του Υπουργείου Εργασίας Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας). Επιπροσθέτως από το 1995 εποπτεύει ασκούμενους ψυχολόγους κατά την πρακτική τους άσκηση στον Φορέα προάγοντας σημαντικό κλινικό και ερευνητικό έργο. Είναι τακτικός επιστημονικός συνεργάτης /εισηγητής των πτυχιακών και μεταπτυχιακών τομέων ψυχολογίας των Πανεπιστημίων Αθηνών / Παντείου. Διδάσκει τα μαθήματα «Προγράμματα Πρόληψης» στο τμήμα Μεταπτυχιακών Σπουδών Κλινικής Ψυχολογίας του ΕΚΠΑ, και «Η ψυχανάλυση στην πράξη: εισαγωγή επί της ψυχοδυναμικής/ ψυχαναλυτικής θεωρίας και τεχνικής», στο Κέντρο Τέχνης και Ψυχοθεραπείας. Ιδιωτεύει ως ψυχαναλυτής- ψυχοθεραπευτής, ενώ από το 2003 διευθύνει τη λειτουργία του Προγράμματος ψυχοθεραπείας και εκπαιδευτικών σεμιναρίων «Επέκεινα»-Ψυχαναλυτική Πράξη.

Τηλέφωνα επικοινωνίας: 2108958269 - 2107242532

 

 
© 2017 Επέκεινα